هر آنچه که لازم است در مورد لوله کشی گاز صنعتی بدانید
استاندارد لوله کشی گاز صنعتی در مقررات ملّی ساختمان مجموعهای است از ضوابط فنی، اجرایی و حقوقی که رعایت آنها لازم است. این موارد در طراحی، نظارت و اجرای عملیات ساختمانی اعم از تخریب، نوسازی، توسعه بنا، تعمیر و مرمت اساسی، تغییر کاربری و بهرهبرداری از ساختمان مورد استفاده قرار میگیرند. هدف از این کار تأمین ایمنی، بهرهدهی مناسب، آسایش، بهداشت و صرفه اقتصادی فرد و جامعه است.
مقررات لوله کشی گاز صنعتی
فشار گاز لوله کشی گاز صنعتی تا 4/2 کیلوگرم بر سانتیمتر مربع (60 پوند بر اینچ مربع) است.
البته باید بدانید که لوله کشی ها و انشعاباتی که از سیستم لوله کشی صنعتی منشعب و برای مصارف غیرصنعتی از قبیل آشپزخانه، بخاری، روشنائی و امثال آن با فشار 178 میلیمتر بهکار میرود باید براساس استاندارد لوله کشی خانگی و تجاری انجام شود.
وسایل گازسوز و متعلقات آنها که در محوطههای صنعتی نصب میگردند باید از نقطهنظر مشخصات فنی و ایمنی مورد قبول شرکت ملی گاز ایران باشد و وسایل گاز سوز خانگی و تجاری با استانداردهای ملی مربوطه مطابقت نماید. شما میتوانید درخواست گازکشی کارگاه های صنعتی خود را در گروه سازه کهن ثبت کنید تا این گروه در سریع ترین زمان ممکن پروژه شما را به پیش ببرند.
در این بخش مقررات و پیشبینیهای ایمنی مربوط به نصب لولهکشی گاز در محوطههای صنعتی شرح داده میشود. بدیهی است این مقررات نمیتواند شامل مقررات جامع ایمنی باشد و در هر صنعتی باید مقررات خاص آن صنعت نیز مراعات گردد .
1)بازرسی جهت پیدا کردن محل نشت گاز
برای تجسس و پیدا کردن محل نشت گاز به هیچوجه نباید از کبریت، شمع، فندک و هر گونه شعله دیگر استفاده شود. برای انجام این منظور باید از وسایل مناسب نشاندهنده نشت گاز استفاده به عمل آید یا اینکه باید محل اتصال لولهها و سایر نقاط مشکوک به نشت گاز را با آب و صابون یا مایع مشابه آن مورد آزمایش قرار داد.
2)اقدامات فوری در موارد نشت گاز
در صورتیکه دراثر بازرسی معلوم شد که گاز در داخل ساختمانی پخش شدهاست حتیالامکان باید اقدامات زیر را فورا و همزمان انجام داد :
اطاق، ساختمان و یا محوطه آلوده به گاز از کلیه ساکنین آن تخلیه گردد.
درها و پنجرههای محلی را که گاز در ان جمع شدهاست باز کرده و آن را تهویه نمود .
از هر گونه امکانات برای از بین بردن کلیه منابع تولید احتراق باید استفاده شود. دقت گردد که ازکشیدن سیگار، روشن کردن کبریت، قطع و وصل کلیدها و وسایل برقی یا باز کردن در کورهها و ... جلوگیری به عمل آید. درصورت امکان جریان اصلی برقی از محل دورتری قطع شود تا کلیدهای خودکار برقی نیز در محوطه خطرناک نتوانند به طور خودکار عمل نمایند .
در چنین مواقع اضطراری باید در صورت لزوم از چراغقوهدستی استفاده کرد.
جریان گاز به محوطه مربوط قطع شود.
ساختمانهای مجاور نیز از نقطه نظر آلوده شدن به گاز بازرسی گردد.
3)استعمال دخانیات و بکاربردن شعله باز
هنگام کار بر روی لولههائی که قبلا " محتوی گاز بوده و یا دارای گاز هستند از کشیدن سیگار، به کار بردن شعله گاز، فانوس و به طور کلی به کار بردن هر نوع وسیلهای که تولید احتراق یا حرارت کند و همچنین از انجام عملیات جوشکاری باید اکیدا جلوگیری به عمل آید مگر اینکه قبلا احتیاطهای ایمنی لازم برای جلوگیری از خطر آتش سوزی به عمل آمده باشد .
4)قطع شدن گاز
قبل از قطع جریان گاز به سیستم لولهکشی بهجز در مواقع اضطراری و فوری باید تمام مصرفکنندگان را که از آن شبکه استفاده میکنند از قطع جریان گاز مطلع نمود.
شیر اصلی لوله را قبل از بستن شیرهای کلیه مشعلها وپیلوتهائی که از آن لولهگاز میگیرند نباید بست مگر در موارد اضطراری و فوری, بعد از بستن شیر اصلی باید از طریق آزمایش اطمینان حاصل نمود که جریان گاز کاملا قطع شده است .
این آزمایش را میتوان با تحت نظر گرفتن عقربه آزمایش کنتور و یا با استفاده از یک فشارسنج یا وسیلهای مشابه آن انجام داد.
5)تغییرات در سیستمهای لولهکشی موجود
تغییرات در سیستمهای لولهکشی موجود باید هنگامی انجام گیرد که اطمینان حاصل شود جریان گاز آن سیستم کاملا " قطع شده است. در اجرای این تغییرات باید به شرایط انجام کار، طول لولهای که باید گاز آن تهویه شود، فشار سیستم مربوطه و غیره توجه کافی مبذول گردد.
از استعمال دخانیات و استفاده از شعله بازدر آن محوطه جلوگیری به عمل آید.
دو طرف محلی از لوله های گاز را که بریده میشود به وسیله یک نوار اتصال فلزی به یکدیگر وصل نمائید.
برای جلوگیری از ایجاد جرقه در اثر الکتریسیته ساکن طبق نظر متخصصین مربوطه احتیاطهای لازم به عمل آید.
آتشخاموشکنهای دستی با ظرفیت و اندازه مناسب تهیه و در نقاطی که در دسترس همه افراد آن محوطه باشد نصب شود .
عوامل موثر بر هزینه لولهکشی گاز صنعتی
تخمین قیمت لوله کشی گاز با توجه به میزان کار لوله کش، حجم کار و همین طور، خانگی، تجاری و یا صنعتی بودن آن تعیین میشود. در پروژهها و یا ساختمانهای بزرگ، برای براورد نرخ لولهکشی گاز قیمت هر متر لوله کشی، با توجه به قطر لولهها محاسبه میشود. قطر لولهها از عوامل موثر بر قیمت لوله گاز خواهد بود. هرچه که سایز لولهها بزرگتر باشد، لوله کشی دشوارتر میشود و البته به زمان بیشتری احتیاج است، به همین خاطر اجرت لوله کشی گاز هم بیشتر خواهد بود.
1)مصالح موردنیاز برای پروژه
از دیگر عواملی که بر نرخ لوله کشی گاز تاثیرگذار خواهد بود، جنس لوله، شیرهای گاز و اتصالات مربوط به آن است. هر قدر از طول لوله کشی کم شود به قیمت دستمزد لوله کشی گاز اضافه میشود و این هزینه فقط قیمت لوله کشی گاز بر حسب متر است و هزینه لوازم و مصالح مثل لوله اتصالات و حتی الکترود هم بر عهده کارفرما است. سایر مخارج اداری مثل نقشه و … را هم کارفرما بر عهده خواهد داشت. توجه نمایید که قیمت دستمزد لوله کشی گاز به خاطر نیاز به مهارت بیشتر و تخصصیتر بودن، بیشتر از لولهکشی آب و فاضلاب است.
2)نوع و میران خردهکاری لولهکشی
خردهکاریهای مربوط به لوله کشی گاز به خاطر تنوع بالا هزینهی مشخص و ثابتی ندارند. هزینه لوله کشی گاز ساختمان میتواند با توجه به انجام خردهکاریهایی مانند تغییر مسیر لوله کشی گاز آشپزخانه، انشعابگیری متفاوت باشد.
3)نقشه لولهکشی گاز ساختمان
از دیگر عوامل موثر بر قیمت لولهکشی گاز ساختمان نقشه یا مسیر لولهگذاری است. مسیرهای طولانی در لولهکشی گاز لازم است که لولهگذاری و بستزنی بشوند.
4)محل پروژه و هزینههای باربری
محل پروژه نیز میتواند بر هزینه لوله کشی گاز ساختمان موثر باشد، زیرا یکی از مهمترین هزینههای صرف شده در لولهکشی گاز برای هزینه حمل و نقل و باربری لولهها و دیگر مصالح و تجهیزات موردنیاز است. در نتیجه اگر پروژه بلندمدت باشد از هزینه ایاب و ذهاب روزانه نیروهای تاسیساتی معمولاً صرفنظر میشود.
5)نوع اتصالات بهکار رفته
عامل دیگر موثر در قیمت لوله کشی گاز، نوع اتصالات و تجهیزات ساختمانی مورد استفاده است. قیمت تجهیزات و اتصالات به نوع و جنس اتصالات بستگی دارد. نصب لوله های گازی به دو صورت توکار و روکار در پروژه اجرا میشوند که اجرای لوله کشی ساختمان به صورت توکار از هزینه لوله کشی گاز بیشتری برخوردار است.